X

Для доступу до архівного номеру журналу введіть, будь ласка, Вашу електронну адресу

Введіть ваш Email

X

Підписка на електронну версію журналу "Сучасна фармація"


Введіть ваше ім'я


Введіть ваше прізвище


Введіть вашу спеціальність


Введіть вашу спеціалізацію















Введіть ваш Email


Введіть ваш телефон

Телефон повинен містити код країни

наприклад: +380 99 999 9999


Введіть Область/місто/селище, де ви проживаєте


Введіть ваше місце роботи


Аптечна мережа 9-1-1 працює там, де людям найбільше потрібні ліки 

Лише 11% сіл України мають аптеки, де їхні жителі можуть придбати ліки, а мешканцям понад 20 тисяч сільських населених пунктів за лікарськими засобами доводиться їхати в найближче місто чи селище, відстань до якого може складати десятки кілометрів. Особливою проблемою придбання потрібних препаратів стало для людей, що мешкають на прифронтовій території. Аптечна мережа 9-1-1 взяла на себе відповідальність за здоров’я українців, які живуть на Харківщині та Херсонщині, — на сьогодні вже 3 мобільні аптеки забезпечують їм доступ до необхідних лікарських засобів, зокрема, і за програмою «Доступні ліки».

 

Мобільна аптека: як все починалося

4 серпня 2023 року уряд ухвалив постанову, яка дозволяє створювати мобільні апечні пункти в сільській місцевості. А вже 18 січня 2024 року вийшла в рейс перша в Україні Аптека 9-1-1 на колесах.

 

 

Цьому передувала робота юристів Аптечної мережі 9-1-1, які ретельно готували дозвільні документи згідно з ліцензійними умовами — до цього таких прецедентів не було! І лише після цього Державна служба України з лікарських засобів та контролю за наркотиками внесла перший мобільний аптечний пункт до реєстру. Він закріплений за «Аптекою 9-1-1» в Дергачах Харківської області.

Головним критерієм для визначення маршруту стала інформація про кількість рецептів, виписаних на препарати за програмою «Доступні ліки», які не були опрацьовані в аптеках. Таким чином вдалося з’ясувати, де виник  найбільший нереалізований попит на цю послугу через те, що там немає працюючих аптек. 

Маршрути мобільних аптек плануються заздалегідь, але напередодні виїзду представник офісу Аптечної мережі 9-1-1 телефонує місцевим старостам і з’ясовує ситуацію, адже обстріли — не дивина в прифронтових громадах. Також усі працівники мобільних аптек — від фармацевтів до водія — забезпечені бронежилетами і одягають їх, коли виникає небезпека. 

 

 

Асортимент мобільної аптеки 

У мобільному аптечному пункті люди можуть придбати все, що і в звичайній аптеці: безрецептурні ліки і ліки за рецептом — паперовим або електронним, бо старлінк і генератор забезпечують безперебійний зв’язок. Також є засоби гігієни, дитячі товари — від молочних сумішей і каш до підгузків, пелюшок і косметики. Але найголовніше — це препарати за програмою «Доступні ліки» для лікування серцево-судинних захворювань, хронічних хвороб нижніх дихальних шляхів, розладів психіки та поведінки, епілепсії, хвороби Паркінсона тощо. За потреби привозять ходунки та милиці, бо більшість жителів прифронтових територій — люди похилого віку, серед яких чимало самотніх.

Інсуліни і тест-смужки для хворих на діабет є в потрібній кількості. Оскільки в аптечній автівці встановлений холодильник, усі препарати зберігаються з дотриманням вимог. Якість ліків гарантована, адже аптека, навіть мобільна — це заклад охорони здоров’я!

 

Команда першої мобільної аптеки 

Як тільки місцеві громади Харківщини дізналися про запуск першої мобільної аптеки, почали надходити запити з проханням приїхати до них. Але за правилами мобільний аптечний пункт може надавати свої послуги лише там, де не зареєстровані будь-які аптеки. На Харківщині під час повномасштабного вторгнення чимало аптек, зокрема приватних, зачинилися, але офіційно вони існують, хай і тільки де-юре.

Потрібно було зв’язуватися з власниками зареєстрованих аптек і з’ясовувати їхню готовність відновити роботу своїх торгових точок. Якщо ФОП не планував відкриватися знову, його просили анулювати свою ліцензію. Дехто погоджувався, наприклад, власниця аптечного пункту в Прудянці Дергачівської ОТГ. Завдяки цьому саме жителі Прудянки першими зустріли мобільну Аптеку 9-1-1, яку відкривав міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко. Також 18 січня мобільний аптечний пункт відвідав села Дубівка, Токарівка та Безруки цієї ОТГ, де люди вже давно потерпали без лікарських засобів.

Роботу першої мобільної Аптеки 9-1-1 забезпечує велика команда, але жителі Харківщини знають в обличчя всього трьох її членів: фармацевтів Зінаїду Чунта та Альону Махалькову і водія Валентина Кришталя, який щодня виводить аптеку на колесах в рейс, прокладаючи маршрут розбитими дорогами Куп’янського, Вовчанського, Чугуївського, Богодухівського, Ізюмського районів.

 

Альона Махалькова:
Робота в мобільному аптечному пункті — це новий рівень відповідальності Альона працює в першій мобільній Аптеці 9-1-1 вже сім місяців. 

«Є напівзруйновані села, але там живуть люди, зазвичай, пенсіонери. Бачили б ви їхні вдячні очі, коли ми приїжджаємо! Особливо, коли вони дізнаються, що в нас є «Доступні ліки». Це ж для стареньких, які рахують кожну копійчину, — справжній порятунок. Вони стоять за ними в черзі, навіть під час тривоги та обстрілів. Ще й мене заспокоюють: «Не бійся, доню, то далеко. Я чула звук, точно кажу».

Я ніколи не вдягаю бронежилет під час обслуговування, інакше як я дивитимуся їм в очі? Вони ж без броників. Інша справа, коли переїжджаємо з одного села в інше. Ризики великі, це ж Харківщина, прилетіти може будь-куди і будь-коли. У дорозі і я, і водій обов’язково в бронежилетах, а іноді ще й в касках».

Харківщина вже вкотре за час повномасштабного вторгнення виборює право на життя. Чимало сіл, в яких ще нещодавно зустрічали першу мобільну аптеку, — під щільними обстрілами. І доступу туди немає — місцеві мешканці знову потерпають без ліків. Раніше вони могли хоча б автобусом дістатися до найближчої аптеки, але зараз транспорт в прикордонній зоні не ходить, хіба що евакуаційний.

 

«Як згадаю бабусь та дідусів Білого Колодязя, сльози на очі навертаються. Деякі приходили до нашої мобільної аптеки на милицях, бо немає кому їм навіть ліки придбати. Що з ними зараз? Чи всі живі? Сподіваюся, що їх евакуювали. У новинах читала, що вивезли звідти вже понад 12 тисяч людей. Вони вже вдруге змушені залишати свої будинки, а для стареньких то буквально вирок».

 

Запуск другої мобільної аптеки

Перша мобільна «Аптека 9-1-1», яка започаткувала в Україні цей напрямок обслуговування жителів селищ, довела: така соціальна послуга вкрай потрібна. Тому менш ніж за три місяці на Харківщині стартував другий мобільний пункт Аптечної мережі 9-1-1.

У другій мобільній аптеці пацієнтів обслуговують фармацевти Марина Ковтун та Марина Перепечена, а доставляє їх на місце водій Владислав Біляєв. Він, до речі, суворо контролює ситуацію і дотримання безпеки як в дорозі, так і під час зупинок в селищах. 

 

Марина Ковтун харків’янка, закінчила фаховий коледж і зараз навчається в Національному фармацевтичному університеті. Початок повномасштабного вторгнення зустріла в «Аптеці 9-1-1» на Французькому бульварі, де працювала до того моменту, поки не перейшла в мобільну аптеку.

«У Харкові за два останні роки всяке траплялося. Довелося неодноразово і в підвал бігати разом з відвідувачами. Але там страху не було, може тому, що стіни міцні. На виїзді працюю в бронежилеті, однак коли чую вибухи, аж дихати перестаю. Рятуюся «Корвалолом», але продовжую обслуговувати. Дуже жаль людей, вони пережили багато горя, тому особливо цінують, коли про них піклуються. Постійно дякують і просять бути обережними. Ми зазвичай приїжджаємо на півтори-дві години, але залишаємося стільки, скільки потрібно, щоб всі могли придбати необхідне».

 

Марина Перепечена, випускниця Національного фармацевтичного університету, сама запропонувала свої послуги, коли побачила в робочій групі оголошення про те, що шукають фармацевтів у мобільний аптечний пункт. 

 

«Я виїжджала в Березовку, Ватутіне, Просяне. Суттєвих відмінностей у роботі в мобільній аптеці не бачу. Той самий асортимент, що і в стаціонарній аптеці, такі ж вимогливі відвідувачі. Єдине, що в маленьких селах на Харківщині залишилися здебільшого старенькі, тому треба дуже ретельно пояснювати, що і як приймати, а також зайвий раз перепитувати, чи зрозумів відвідувач все саме так, як ви намагалися йому пояснити. 

Однак вдячність, яку читаєш в їхніх очах, все компенсує. Я вважаю, що вчинила правильно, коли зробила свій вибір на користь такого формату роботи. Тут ми потрібніші!»

 

Третя мобільна аптека — цього разу на Херсонщині

У Херсонській області працює 12 аптек Аптечної мережі 9-1-1: сім в обласному центрі, дві в селищі Білозірка та по одній в Великій Олександрівці, Високопіллі та Нововоронцовці. Дві з них першими відновили роботу в Херсоні — вже на 24-й день після визволення міста! 

Однак для такого великого (і небезпечного!) регіону цього замало. Жителі понад 50 населених пунктів Бериславського району Херсонщини до недавнього часу змушені були їздити за ліками за десятки кілометрів. Але 16 серпня 2024 року соціальна справедливість була відновлена — в Херсонській області з’явилася власна мобільна Аптека 9-1-1

 

«Херсонщина — один із регіонів, де маємо чимало зруйнованих закладів охорони здоров’я та стаціонарних аптек через постійні ворожі обстріли. Повинні зробити все, аби мешканці прифронтових територій не відчували браку медичних послуг та лікарських засобів. Сьогодні разом запустили мобільний аптечний пункт, який дасть змогу жителям 52 населених пунктів отримувати необхідні медпрепарати, зокрема, і за державною програмою «Доступні ліки» — безоплатно або з незначною доплатою. Це вкрай важливо для людей, які мають хронічні захворювання та потребують безперервного прийому ліків», — зазначив Сергій Дубров, перший заступник міністра охорони здоров’я, який разом з заступником начальника Херсонської ОВА Ярославом Шаньком відвідав Бериславський район і дав «зелене світло» першій в регіоні мобільній аптеці. 

 

 

Аптека на колесах обслуговує жителів Великоолександрівської, Високопільської, Кочубеївської, Борозенської, Калинівської, Милівської та Нововоронцовської громад Херсонщини. Щодня мужня команда, що складається з фармацевта Вікторії Говорущак та водія Володимира Подрепного, відвідує 3–4 селища, де сільчани заздалегідь займають чергу. Про приїзд Аптеки 9-1-1 вони дізнаються від сімейного лікаря чи представника місцевої влади. «Ви наші рятівники, бережіть себе!», — такі слова завжди усміхнена Вікторія чує чи не щодня. 

 

Місія Аптечної мережі 9-1-1 — допомогти зберегти здоров’я і життя кожному українцю. На сьогодні понад 1700 аптек щодня відчиняють свої двері для людей в усіх куточках країни, навіть там, де за кілька кілометрів кордон з ворогом або зона бойових дій. Понад 700 з них відкрилися за часів повномасштабного вторгнення. В кожній працюють фармацевти, які прийняли виклик і залишаються на своїх робочих місцях, тому що людям потрібні ліки. Подякуємо їм разом!

 

Поділитися статтею з друзями