X

Для доступу до архівного номеру журналу введіть, будь ласка, Вашу електронну адресу

Введіть ваш Email

X

Підписка на електронну версію журналу "Сучасна фармація"


Введіть ваше ім'я


Введіть ваше прізвище


Введіть вашу спеціальність


Введіть вашу спеціалізацію















Введіть ваш Email


Введіть ваш телефон

Телефон повинен містити код країни

наприклад: +380 99 999 9999


Введіть Область/місто/селище, де ви проживаєте


Введіть ваше місце роботи


Гармонія у ритмі МЕНОРАГІН®: для балансу менструального циклу

«Табу на тему місячних завдають більше шкоди, ніж користі. Ми повинні говорити відкрито про це, щоб дівчата і жінки не відчували сорому або дискомфорту через щось природне...» Алісія Вотсон, гінекологиня

 

Тема менструації, хоч і є природною частиною життя більшості жінок, все ще оповита мовчанням і табу. Важливість обговорення цього питання важко переоцінити, адже менструація — це не лише показник здоров’я, але й суттєвий аспект жіночої фізіології, що заслуговує на розуміння та повагу. Говорити про менструацію відкрито — це крок до руйнування стереотипів і підтримки жіночої сили та гідності. Менструальний цикл — це не просто фізіологічний процес, а ціла симфонія гормонів, що грає в тілі жінки. Кожен його етап — наче нота в цій мелодії, яка відбиває тонке налаштування жіночого організму. Та що відбувається, коли оркестр раптом збивається з ритму і гармонія перетворюється на хаос? Порушення менструального циклу — це не лише про дати в календарі, а про глибинні зміни, які можуть впливати на наше здоров’я та самопочуття.

 

 

Чудо жіночого організму — фізіологія менструального циклу

Менструальний цикл — один із проявів складного біологічного процесу в організмі жінки, що виражається в закономірних циклічних змінах функції статевої системи. Крім цього, одночасно виникають циклічні коливання функціонального стану й інших систем жіночого організму: серцево-судинної, нервової, ендокринної. Менструальний цикл починається з періоду статевого дозрівання з коливаннями від 12 до 15 років і продовжується в дітородному віці до 45–46 років. Тривалість одного менструального циклу умовно визначають від першої доби менструації, що наступила, до першої доби наступної менструації. Зазвичай цей цикл триває від 21 до 35 днів, але може варіюватися залежно від індивідуальних особливостей організму жінки.

Серед органів репродуктивної системи найбільш виражені циклічні зміни спостерігаються в яєчниках та матці. Основною їх особливістю є двофазність, яка обумовлена циклічними змінами функції яєчників: фазою дозрівання фолікула з наступною овуляцією та фазою жовтого тіла. Нормальний менструальний цикл включає в себе три основних компоненти: циклічні зміни в системі гіпоталамус-гіпофіз-яєчники (яєчниковий цикл), циклічні зміни в матці, переважно в ендометрії (матковий цикл), фізіологічні зміни в різноманітних функціях організму (так звана менструальна хвиля).

Завдяки регулюючій дії гормонів відбувається ріст і дозрівання фолікула, овуляція з виходом яйцеклітин, утворення і розвиток жовтого тіла, тобто ритмічні зміни, які складають так званий яєчниковий цикл. Він складається з двох фаз — фази росту фолікула, яка закінчується овуляцією (фолікулі нової) та фази жовтого тіла (лютеїнової).

Поступове підвищення естрогенів в організмі в фолікуліновій фазі яєчникового циклу сприяє гіпертрофії клітин біометрію. У лютеїновій фазі циклу під впливом прогестерону виникає гіперплазія клітин. Найбільш виражені зрушення протягом циклу виникають в функціональному шарі ендометрію, який складається із залоз, що виділяють слиз, і епітелію. В ендометрії під час менструального циклу настають зміни в епітеліальних клітинах, стромі і судинах. Залежно від фази яєчникового циклу — фолікулінової чи лютеїнової — в ендометрії розрізняють фази проліферації і секреції. Якщо запліднення не відбулось, то після фази секреції виникає третя фаза — десквамація (менструація) [1].

 

 

Фаза проліферації — це період від кінця менструації до овуляції. Вона починається зі стадії спокою, тобто проміжка часу від кінця десквамації, яка спостерігається під час менструації, до початку росту ендометрію. Десквамація закінчується приблизно на 4-у добу циклу. Після цього в результаті дії естрогенів яєчника виникає повільний ріст ендометрію, настає так звана рання проліферативна стадія, яка продовжується 3–4 доби [1].

Фаза секреції — це період після овуляції до настання менструації. Через 2 доби після овуляції в ендометрії з’являються характерні зміни, які виникають за рахунок впливу естрогенів і гестагенів [1].

Фаза десквамації (менструації) характеризується десквамацією всього функціонального шару ендометрію. Звичайно кількість менструальної крові коливається від 50 до 150 мл. За складом вона значно відрізняється від крові, яка циркулює в організмі. У ній більше води (біля 85 %), але менше еритроцитів і лейкоцитів. Менструальна кров не містить тромбіну, протромбіну і фібриногену і тому не згортається. Приблизно четверта частина менструальної крові складається із слизу, шматочків ендометрію та епітеліальних клітин [1].

 


НА ЗАМІТКУ!

  • Протягом життя менструація у жінки займає близько 3500 діб, тобто майже 10 років життя.
  • Сучасна жінка проживає близько 450 менструальних циклів, а ще пару століть назад ця цифра складала 160 через постійні вагітності. Ситуація докорінно змінилася з появою контрацепції.
  • Прообраз сучасного тампону був винайдений в 1929 р. Американський хірург зробив його з картонної трубочки і бавовни, пізніше він запатентував свій винахід і назвав його Tampax.
  • У холодний період року місячні можуть бути більш тривалими й болючими.
  • За одну менструацію жінка може втрачати від 75 до 250 мл крові.

 

Причини та симптоми порушеного менструального циклу

Існує велика кількість причин виникнення збоїв в організмі, що провокують порушення менструального циклу. Умовно їх можна поділити на такі категорії [2]:

  • фізіологічні — пов’язані з кардинальною зміною способу життя, переїздом в країну з іншим кліматом, тривалий стрес, порушення харчової поведінки (надмірна худорлявість або ожиріння), настання клімаксу;
  • патологічні — захворювання органів сечостатевої системи жінки, патології внутрішніх органів, які впливають на роботу всього організму;
  • медикаментозні — прийом гормональних препаратів може негативно впливати на нормальний цикл жінки, подовжуючи або скорочуючи його, а також провокуючи аменорею;
  • вагітність та період годування груддю характеризуються або повною відсутністю менструації, або незначними, нерегулярними виділеннями.

 

 


ЦЕ ВАЖЛИВО!!!

Кожен організм по-своєму реагує на лікарські препарати, тому прийом будь-яких медикаментів може спровокувати менструальний збій. Застосування гормональних препаратів, зокрема, протизаплідних чи засобів для лікування хвороб щитоподібної залози, найчастіше викликає гормональний збій та затримку місячних.

 


 

Симптоми, які характеризують порушення менструального циклу:

  • швидка втомлюваність, погане самопочуття;
  • маткові кровотечі в середині циклу;
  • підвищена дратівливість;
  • больові відчуття в попереку та внизу живота,
  • особливо в першу добу місячних;
  • різке коливання маси тіла;
  • нудота, блювота, стрімкі перепади артеріального тиску;
  • головні болі, мігрень;
  • затримки менструації (нормою вважається до 5 діб);
  • відсутність менструації, якщо немає підтвердженої вагітності або клімаксу [2, 3].

 

Близько третини жінок з розладами менструального циклу страждають на рясні менструальні кровотечі — надмірну менструальну крововтрату, яка порушує фізичний стан, соціальне, емоційне та навіть матеріальне благополуччя жінки.

 


Порівняльна характеристика нормального та аномального менструального циклу

Нормальний цикл 

  • Тривалість менструальної кровотечі — до 8 діб 
  • Тривалість циклу — від 24 до 38 діб 
  • Крововтрата під час місячних — 5–80 мл 

Аномальний цикл

  • Тривалість менструальної кровотечі — понад 8 діб
  • Тривалість циклу — менше 24 або більше 38 діб
  • Крововтрата під час місячних — понад 80 мл

 

Підходи до лікування розладів менструального циклу

Гормональна терапія. Використання оральних контрацептивів або інших гормональних препаратів для регуляції менструального циклу та зменшення симптомів, таких як біль та надмірна кровотеча.

Лікування основного захворювання. Якщо порушення менструального циклу є наслідком основного захворювання (порушення щитоподібної залози тощо).

Регуляція ваги.

Збалансоване харчування.

Фізична активність.

 

Основною метою в корекції розладів менструального циклу є зупинка крововтрати та профілактика рецидивів шляхом нормалізації менструального циклу. Для цього використовується комплекс гормональних препаратів, однак незважаючи на високу ефективність лікування синтетичними препаратами, триває пошук альтернативних терапевтичних заходів, які б забезпечили швидкий, тривалий терапевтичний ефект, високу безпеку застосування та зручність використання [4]. Особливо це актуально, зважаючи на наявність великої кількості пацієнток, яким протипоказаний прийом комбінованих оральних контрацептивів, а також у зв’язку з відмовою достатньо великої кількості жінок від лікування гормональними препаратами. Тому альтернативним напрямом є використання фітотерапевтичних засобів, які поєднують у собі необхідні для жіночого організму натуральні компоненти, сприяють регулюванню гормонального балансу, зменшенню болю та дискомфорту, поліпшенню емоційного стану та загального самопочуття.

 


НА ЗАМІТКУ!

  • 12–30 % всіх жінок у світі страждають на тяжкі менструальні кровотечі;
  • кожна десята пацієнтка гінеколога має скарги на рясні менструальні кровотечі;
  • з усіх жінок, які мали проблеми з матковими кровотечами, до лікаря зверталися лише 65 %;
  • тяжкі маткові кровотечі, на жаль, стають причиною близько 50 % всіх операцій з видалення матки;
  • за результатами соціологічних опитувань, маткові кровотечі порушують нормальний ритм життя кожної пʼятої жінки, їм доводиться пропускати
  • важливі події, обмежувати спорт, не завжди встигати з роботою.

* * *

ЦЕ ЦІКАВО!

  • Календар місячних Flo — це перший додаток (менструальний щоденник), який використовує штучний інтелект, щоб визначити нерегулярний менструальний цикл, овуляцію і прояви передменструального синдрому.
  • До 90 % жінок стикаються з погіршенням самопочуття під час менструації — спазмами, харчовими розладами, метеоризмом. Все це не може не позначатися на робочому процесі. Однак обговорювати такі теми в колективі не прийнято, навіть якщо жінки складають половину співробітників. За допомогою чотирьох емодзі жінка може повідомити колегам, що самопочуття погіршилося з природних причин. Проєкт покликаний
    зняти табу з теми місячних і підвищити інформованість суспільства.

 

Дієтична добавка на рослинній основі МЕНОРАГІН® (українська фармацевтична компанія «Здраво») — єдиний в Україні фізіологічний гемостатик для дбайливої корекції менорагій у жінок репродуктивного віку та для забезпечення повноцінної якості життя жінки у критичні дні.

 

Активними інгредієнтами МЕНОРАГІНУ® є:

  • екстракт грициків (Сapsella bursa pastoris) — 200 мг;
  • екстракт листя кропиви дводомної (Urtica dioica) — 50 мг;
  • екстракт деревію звичайного (Achillea milefolium) — 50 мг;
  • L-метилфолат кальцію — 150 мкг [5].

 

ЦЕ ВАЖЛИВО!!!

МЕНОРАГІН® — унікальна комбінація фітоекстрактів та L-метилфолату кальцію — безпечна до застосування, оскільки не спричиняє небажаних побічних реакцій з боку серцево-судинної системи (не викликає тромбозів).

 

  • Екстракт грициків (Сapsella bursa pastoris) може сприяти зменшенню обсягу й тривалості маткової кровотечі у разі менорагії та метрорагії різного походження (менструальні й позаменструальні маткові кровотечі), може сприяти покращенню скорочувальної діяльності гладкої мускулатури матки та зменшенню больових відчуттів, пов’язаних з менструацією, володіє протизапальною та кровоспинною активністю, знижує проникність капілярів, артеріальний тиск, виявляє антиоксидантну активність.
  • Екстракт листя кропиви дводомної (Urtica dioica) проявляє знеболювальну та протизапальну активність, покращує скорочувальну активність матки, сприяє зниженню артеріального тиску за рахунок розширення периферійних судин та діуретичної активності, впливає на зменшення менструальної крововтрати у жінок, прискорення згортання крові, зокрема, за рахунок вмісту вітаміну К, що впливає на синтез протромбіну в печінці та має антиоксидантну активність.
  • Екстракт деревію звичайного (Achillea milefolium) сприяє пом’якшенню больових відчуттів при дисменореї, має спазмолітичну дію, володіє кровоспинною та ранозагоювальною активністю, чинить протизапальну дію, справляє позитивний вплив на регуляцію менструального циклу за рахунок естрогеноподібної дії.
  • L-метилфолат кальцію (фолат) бере участь у синтезі нейромедіаторів та важливих ферментних реакціях організму. Вилучаючи зайвий гомоцистеїн, фолат допомагає здоровій роботі серцево-судинної та нервової системи. Доведено, що L-метилфолат значно підвищує концентрацію фолату в еритроцитах порівняно із вживанням фолієвої кислоти. Цей біоактивний фолат засвоюється у 7 разів краще, ніж фолієва кислота. L-метилфолат кальцію є переважною природною формою фолатів та однією з найбільш біоефективних, і основною формою в плазмі людини. Фолати беруть участь у формуванні клітин крові, зокрема, еритроцитів; обміні гомоцистеїну, що в свою чергу позитивно впливає на згортальну функцію крові; синтезі амінокислот, ДНК та РНК; сприяє відновленню тканин. Споживання достатньої кількості фолатів позитивно впливає на підтримку нормального психоемоційного стану, запобігає перепадам настрою, депресії та тривожності, сприяє нормалізації сну за рахунок участі у синтезі нейротрансмітерів.

 

МЕНОРАГІН® рекомендовано застосовувати жінкам віком від 12 років як додаткове джерело екстрактів лікарських рослин та метилфолату (у вигляді L-метилфолату кальцію) у комплексній терапії для нормалізації функціонування кровотворної та серцево-судинної систем, підтримки організму, відновлення гарного самопочуття жінки з надмірною або довгою крововтратою під час менструації та поза нею (мено- та метрорагії, дисменорея та передменструальний синдром). Схема застосування — 5 днів по 1 капсулі 2 рази на добу.

Застосовувати особам жіночої статі віком від 12 років [5].

 


НА ЗАМІТКУ!!!

  • На території Непалу жінки в період місячних живуть в ізоляції від інших в невеликих глиняних хатинах, оскільки вважаються «нечистими»
  • У Стародавньому Римі жінок в період менструації вважали чорними відьмами, а ось у Середньовіччі менструальною кров’ю намагалися лікувати найрізноманітніші хвороби
  • У 1946 р. компанія Walt Disney зняла навчальний мультфільм для дітей про менструації, його назвали «Історія менструації»
  • Починаючи з 2014 року 28 травня відзначають день менструальної гігієни. Місяць і день вибрані не даремно: травень — тому що це 5-й місяць (в середньому менструація триває 5 діб), а 28 — бо середній менструальний цикл складає 28 діб.

 

ПЕРЕВАГИ дієтичної добавки МЕНОРАГІН®:

  • фізіологічний кровоспинний ефект при рясних місячних;
  • оптимальна комбінація фітоекстрактів для стабілізації менструального циклу;
  • безпека в застосуванні (відсутність тромбозів);
  • зручний, короткий курс прийому — 5 днів.

 

Порушення менструального циклу — це проблема, яка може суттєво впливати на якість життя жінки. МЕНОРАГІН® відкриває нові можливості для ефективної та безпечної корекції цієї проблеми. Завдяки оптимальній унікальній комбінації фітоекстрактів вдається не лише зменшити об’єм кровотечі, але й покращити загальний стан та самопочуття пацієнток. Адже правильно підібраний рослинний комплекс може допомогти жінці відновити баланс і повернути контроль над своїм тілом, забезпечуючи комфорт та впевненість у кожному дні.

 

МЕНОРАГІН® — дбайлива корекція менорагій у жінок репродуктивного віку!

 

Література:

  1. Hennegan J et al. Menstrual health: a definition for policy, practice, and research. Sex. Reprod. Health Matters. 2021. № 29: 1911618.
  2. Munro M.G., Critchley H.O., Broder M.S., Fraser I.S.«FIGO Working Group on Menstrual Disorders. FIGO classification system (PALM-COEIN) for causes of abnormal uterine bleeding in nongravid women of reproductive age.» Int J Gynaecol Obstet. 2011 Apr;113(1):3-13.
  3. Кондратюк В.К., Горбань Н.Є., Дзісь Н.П. та ін. Порушення репродуктивного віку: сучасний погляд на проблему. Ukr.Journal Health of Woman. 2024. № 2(171):5-11.
  4.  Татарчук Т.Ф., Єфіменко О.О., Ісламова Г.О. Фітотерапія в лікуванні аномальних маткових кровотеч. Репродуктивна ендокринологія. 2014. № 5(19):48-52.
  5. Інструкція до застосування дієтичної добавки МЕНОРАГІН® https://menoragin.com.ua/wp-content/uploads/2024/03/menoragin_instuction.pdf 

 

Марина Остапець, кандидат медичних наук, доцент

* * * 

 

 

 

Поділитися статтею з друзями