X

Для доступу до архівного номеру журналу введіть, будь ласка, Вашу електронну адресу

Введіть ваш Email

X

Підписка на електронну версію журналу "Сучасна фармація"


Введіть ваше ім'я


Введіть ваше прізвище


Введіть вашу спеціальність


Введіть вашу спеціалізацію















Введіть ваш Email


Введіть ваш телефон

Телефон повинен містити код країни

наприклад: +380 99 999 9999


Введіть Область/місто/селище, де ви проживаєте


Введіть ваше місце роботи


ЦИНАБСИН: дихай носом вільно — як подолати риносинусит природним шляхом

Запальні захворювання носа та приносових пазух на сучасному етапі зберігають провідну позицію серед усіх захворювань верхніх дихальних шляхів. Гострий риносинусит — одне з найрозповсюдженіших захворювань у більшості країн світу та найчастіша причина необґрунтованого призначення антибіотиків, що стає надзвичайно актуальним у контексті глобального наростання антибіотикорезистентності.

 

В Україні показник поширеності гострих ринітів, риносинуситів та ринофарингітів досяг 489,9 випадків на 10 000 населення, а захворюваність — 5–15 випадків на 1000 населення залежно від сезону. При цьому дорослі страждають на гострий риносинусит від 2-х до 5-ти епізодів на рік, а діти шкільного віку можуть мати від 7-ми до 10-ти епізодів. Такі хворі становлять 60–65 % амбулаторних пацієнтів лікарів-оториноларингологів [1].

 


 

ЦЕ ЦІКАВО!

  • На день ніс продукує близько літра слизу, який містить ферменти і лейкоцити і допомагає зволожувати повітря, яке ми вдихаємо.
  • У носа є вії! Слизова носа вистелена війчастим (миготливим) епітелієм, війки якого затримують пил та інші частинки, не дозволяючи їм проникати в нижні дихальні шляхи. Ці вії разом із слизом, який їх вкриває —
    перша лінія захисту організму від вірусів та алергенів. Захоплений віями шкідливий «матеріал» тоне в назальному слизу і як по конвеєру, завдяки руху мікроскопічних війок, поступово спускається до задньої стінки глотки, де проковтується та знешкоджується секретом шлункового соку.
  • Середньостатистична доросла людина щодня «проганяє» через себе близько
    20 000 літрів повітря. Ніс зволожує повітря, що вдихається, щоб підготувати його до легень і горла, які погано переносять сухе повітря.
  • Виявляється, нюх — єдине з п’яти відчуттів, пов’язаних із емоціями! Нюх безпосередньо пов’язаний зі лімбічною системою —
    частиною мозку, де формується пам’ять та обробляються емоції. Тому запахи часто тісно асоціюються у нас із різними спогадами.

 

Найчастіше риносинусит викликають віруси, а найбільш поширеними є риновірус, аденовірус, вірус грипу та вірус парагрипу. Найбільш поширеними причинами бактеріального риносинуситу є Streptococcus pneumoniae (38 %), Haemophilus influenzae (36 %) та Moraxella catarrhalis (16 %). Але рідкісні грибкові інфекції також можуть викликати гострий риносинусит і частіше трапляються у пацієнтів з ослабленим імунітетом.

Фактори ризику розвитку риносинуситів включають активне та пасивне куріння, вдихання подразнюючих речовин, порушення анатомічної будови структур порожнини носа та приносових пазух, захворювання, пов’язані з порушенням роботи мукоциліарного кліренсу (МЦК), інфекції верхніх дихальних шляхів, імунодефіцити, муковісцидоз, атопію, бронхіальну астму, стоматологічні втручання, аномальну вологість повітря в приміщенні, зміни клімату, психічні розлади, тривогу та депресію [1, 2].

 

НА ЗАМІТКУ!

Гострий риносинусит стає приводом для призначення одного з 5-ти рецептів на антибіотики для дорослих та робить його п’ятою за поширеністю причиною рекомендацій лікарями антибіотиків.

 

Незалежно від пускових факторів, у патогенезі риносинуситу провідна роль належить порушенню функції миготливого епітелію слизової оболонки дихальних шляхів — МЦК, який є першою лінією неспецифічного захисту дихальних шляхів від патогенів та створює умови для реалізації бар’єрної та імунної функції. Стан МЦК залежить від функціональної активності війчастого епітелію, який працює як «конвеєр». Основна функція війок — це синхронне коливання, що дозволяє проштовхувати слиз та інші частинки, які потрапили ззовні до глотки. Під дією холодного повітря, диму, судинозвужувальних крапель цей «конвеєр» порушується, і віруси та мікроби проникають у слизову оболонку, пошкоджуючи її. При порушенні цього механізму людина стає більш вразливою до інфекції. Так, проникнення та реплікація вірусів у клітинах слизової оболонки носа спричиняють їх загибель з вивільненням медіаторів запалення, що запускають каскад імунозапальних реакцій, а це, в свою чергу, призводить до втрати функціональної здатності війчастого епітелію. Набрякла слизова оболонка носової порожнини закриває співустя придаткових пазух носа, порушуючи дренаж та аерацію. На тлі запального процесу та застою секрету пролонгується час контакту патогенезу зі слизовою оболонкою та створюються оптимальні умови для розвитку бактеріальної інфекції.

Не менш важливим чинником розвитку патологічних порушень при риносинуситі є зміна реологічних властивостей слизу — збільшується концентрація нейтральних і кислих глікопротеїнів, зменшується вміст води, що веде до підвищення його в’язкості і погіршення плинності. Одночасно відмічається гіперпродукція слизу, що зумовлює неадекватний мукоциліарний кліренс і спричиняє накопичення секрету. Тривале перенавантаження миготливого епітелію спричиняє його дистрофію та атрофію — «хибне коло» патогенезу риносинуситу замикається [1, 2, 3].

 

Клінічно риносинусит проявляється наступними симптомами [2]:

  • закладеність носа/ обструкція або виділення з носа (синдром переднього або заднього постназального затікання — post-nasal drip);
  • лицьовий біль/відчуття тиску;
  • зниження або втрата нюху;
  • у дітей також спостерігається кашель (денний чи нічний).

 

Ефективне лікування риносинуситу повинне бути направлене на основні патогенетичні ланки даного захворювання, а саме: зняття набряку слизової оболонки носа та відновлення дренажу і аерації приносових пазух, відновлення фізіологічної роботи мукоциліарного кліренсу. Це дозволяє зняти основні симптоми нездужання, за рахунок ефективної роботи війкового епітелію, що забезпечує відновлення вільного носового дихання.

В Україні згідно з «Уніфікованим клінічним протоколом первинної, вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги: гострий риносинусит» (Наказ МОЗ України від 13.10.2023 р. № 1793 «Про затвердження та впровадження медико-технологічних документів зі стандартизації медичної допомоги при гострих запальних захворюваннях верхніх дихальних шляхів та вуха»), який базується на рекомендаціях, відображених у документі ЕPOS 2020 (European Position Paper on Rhinosinusitis and Nasal Polyps) одним із пріоритетних підходів до ефективного та безпечного лікування риносинуситу є застосування фітозасобів [4, 5].

На фармацевтичному ринку України вже понад чверть століття (з 1997 р.) для лікування гострого риносинуситу застосовується комплексний лікарський препарат ЦИНАБСИН виробництва німецької компанії «Др. Густав Кляйн ГмбХ & Ко. КГ» (DGK), який на українському ринку представляє компанія «Alpen Pharma AG».

 

ЦИНАБСИН — спеціалізований натуральний комплексний препарат, створений саме для лікування риносинуситів у дорослих і дітей старше 2-х років [6].

1 таблетка ЦИНАБСИНУ містить унікальну комбінацію чотирьох фармакологічно активних природних компонента [6]:

  • Cinnabaris швидко і надійно звільняє від таких характерних симптомів запалення навколоносових пазух, як головні болі, сльозотеча, а також від невралгій у ділянці обличчя. 
  • Hydrastis і Kalium bichromicum діють головним чином при підгострому і хронічному перебігу захворювання, що часто має місце при тривалому синуситі. Усі три інгредієнти сприяють зняттю набряку слизових оболонок і відновленню носового дихання. 
  • Echinacea сприяє загальній підтримці імунної системи.

 

 

Головна особливість препарату ЦИНАБСИН — багатопрофільність дії. Саме це вигідно відрізняє його від судинозвужувальних крапель, які лише відновлюють носове дихання, викликаючи при цьому сухість слизової оболонки носа, за рахунок порушення МЦК.

 

ЦИНАБСИН діє на основні ланки патогенезу риносинуситу [6]:

  • відновлює носове дихання та сприяє природньому очищенню носа та пазух завдяки протинабряковій дії;
  • розріджує густий та в’язкий слиз, полегшує його відходження;
  • сприяє нормалізації мукоціліарного кліренсу — природного механізму очищення слизової оболонки носа і навколоносових пазух.

Ще однією важливою перевагою ЦИНАБСИНУ є те, що він здатний підвищувати власні захисні сили організму, що прискорює одужання і запобігає повторному захворюванню.

 

Клінічно доведена ефективність та безпечність ЦИНАБСИНУ

У дослідженні Benchev R. i Vicheva D. (2023), в якому взяли участь 180 пацієнтів з гострим та загостренням хронічного риносинуситу, встановлено, що застосування ЦИНАБСИНУ призводило до покращення загальної оцінки типових симптомів захворювання: зниження набряку та гіперемії, а також продемонструвало значущу позитивну динаміку зниження головного болю та утруднення носового дихання. Крім цього, в дослідженні оцінена переносимість лікування як дуже добра у 99,4 % [7].

Friese K.H та Zabalotnyi D. I. (2007) у своєму подвійному, рандомізованому, сліпому, плацебо-контрольованому дослідженні, в якому взяли участь 144 пацієнти з гострим риносинуситом, провели вивчення ефективності та безпечності використання гомеопатичних засобів у лікуванні даного захворювання. Одержані результати свідчать, що у пацієнтів в групі ЦИНАБСИН на 7-й день відмічалось значне, майже у 9 разів більше зниження загального сумарного балу симптомів риносинуситу в порівнянні з групою плацебо, а повне одужання зареєстровано 90,3 % пацієнтів в групі ЦИНАБСИН на 21-й день лікування, при цьому побічні ефекти не були зареєстровані [8].

У клінічному відкритому багатоцентровому дослідженні, в якому була проведена оцінка ефективності застосування ЦИНАБСИНУ у складі комбінованої терапії у хворих на гострий риносинусит, встановлена позитивна динаміка симптомів даного захворювання через 6 годин після призначення лікування у 28 %, а упродовж перших 2 діб — у 93 % пацієнтів. При цьому доведена безпечність запропонованого лікування задля оптимізації терапії риносинуситів як у дорослих, так і у дітей [9, 10].

Також активно вивчаються молекулярні механізми дії препарату ЦИНАБСИН. Показано, що він стимулює продукцію гамма-інтерферону, який, як відомо, має противірусні властивості, сприяє зниженню рівня прозапального інтерлейкіну-1β та підвищенню протизапального інтерлейкіну-10, таким чином гальмуючи запальні процеси. Отже, ЦИНАБСИН виявляє модулюючий вплив на активність різних ланок імунітету та має виражену протизапальну та противірусну дію [11].

 

НА ЗАМІТКУ!

  • ЦИНАБСИН— якість перевірена часом — лікарський засіб випускається в Німеччині з 1960 року, а в Україні — з 1997 року.
  • Містить у своєму складі натуральну унікальну комбінацію фармакологічно активних компонентів, які гармонійно доповнюють один одного в лікуванні гострого та хронічного риносинуситу.
  • Ефективність та безпека доведена численними клінічними дослідженнями.

 

Як застосовувати таблетки ЦИНАБСИН?

Таблетки приймати за 30 хвилин до їжі або через 30 хвилин після їжі, даючи їм повільно розчинитися в роті. Дітям до 3-х років рекомендовано для зручності прийому розчиняти таблетку у невеликій кількості води (наприклад, в чайній ложці):

  • дітям від 2 до 5 років: при гострих станах — розсмоктувати по 1 таблетці тричі на добу до поліпшення стану. При подальшому лікуванні продовжувати приймати по 1 таблетці тричі на добу;
  • дітям з 6 до 11 років: при гострих станах — розсмоктувати по 1 таблетці через кожні 2 години (але не більше 6 таблеток на добу) до поліпшення стану. При подальшому лікуванні продовжувати приймати по 1 таблетці тричі на добу;
  • дорослим і дітям з 12 років: при гострих станах — розсмоктувати по 1 таблетці щогодини (але не більше 12 таблеток на добу) до поліпшення стану. При подальшому лікуванні приймати по 1–2 таблетці тричі на добу.

 


ЦЕ ВАЖЛИВО!

Досить часто лікування при гострому риносинуситі починається з використання судинозвужуючих крапель, що дає можливість швидко усунути набряк слизової оболонки порожнини носа та відновити дренаж навколоносових пазух. Але тривале (понад 3–5 діб) та безконтрольне застосування судинозвужуючих крапель може спричинити розвиток медикаментозного риніту, а в дитячій практиці — отруєння назальними деконгестантами.
Препарат ЦИНАБСИН може бути актуальним для відвідувачів аптеки, що цікавляться ліками для усунення симптомів застуди, судинозвужувальними краплями або назальними ізотонічними розчинами. Таким пацієнтам доцільно нагадати про ризики безконтрольного застосування судинозвужувальних крапель, та запропонувати ЦИНАБСИН як засіб, що впливає на основні патогенетичні ланки перебігу захворювання, а не лише усуває симптоми.

*ЦИНАБСИН є переможцем споживацьких вподобань у номінації «Препарат від нежитю» у 2020 р. та 2021 р. за результатами народного голосування в рамках Всеукраїнського національного проєкту «Українська народна премія».


 

ЦИНАБСИН є ефективним та безпечним лікарським засобом для усунення симптомів риносинуситу. Завдяки своєму природному складу препарат допомагає зменшити запалення та відновити носове дихання, що робить його корисним для пацієнтів різного віку.

 

 

Література:

  1. Фітонірингові лікарські препарати в лікуванні гострого риносинуситу: акцент на ефективність та безпеку застосування / Т. С. Жулай та ін. Клінічна фармація. 2020. № 2 (24). С. 9–17.
  2. Попович В. І. Гострий риносинусит: етіопатогенез, діагностика, лікування та профілактика. Український медичний часопис. 2016. № 2 (112). С. 45–51.
  3. Безшапочний С.Б., Джіров О.Р., Подовжній О. Г. Сучасний підхід до лікування гострого вірусного риносинуситу. Оториноларингологія. 2022. № 1-2 (5). С. 73–77.
  4. Уніфікований клінічний протокол первинної, вторинної (спеціалізованої) та третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги: гострий риносинусит». Наказ МОЗ України від 13.10.2023 р. № 1793
  5. Fokkens, W. J. et al. European Position Paper on Rhinosinusitis and Nasal Polyps 2020. Rhinology. 58(Suppl S29). P. 1–464. 
  6. Інструкція до застосування ЦИНАБСИНУ: https://mozdocs.kiev.ua/likiview.php? id=8183
  7. Benchev R., Vicheva D. Treatment with Cinnabsin in patients with acute and exacerbated chronic rhinosinusitis. Romanian Journal of Rhinology. 2023. Vol. 13 (51).
  8. Friese KH, Zabalotnyi DI. [Homeopathy in acute rhinosinusitis: a double-blind, placebo-controlled study shows the efficiency and tolerability of a homeopathic combination remedy]. HNO. 2007;55(4):271-277. doi:10.1007/s00106-006-1480-x.
  9. Косаковський А. Л., Безшапочний С.Б. Про застосування препаратів «Умкалор» та «Цинабсин» при лікуванні хворих на гострий риносинуїт. Журнал вушних, носових і горлових хвороб. 2010. № 6. С. 2–6.
  10. Безшапочний С.Б., Подовжній О.Г., Лобурець В. В. Застосування препарату «Цинабсин» у лікуванні хворих на риносинусит. Ринологія. 2006. No 2. С. 24–29.
  11. Щоденник АПТЕКА №36 (1257) 21 Вересня 2020 р., «Як впоратися із нежитем та запобігти ускладненням?»
 
Матвієнко С.О., кандидат медичних наук, доцент ХНМУ.
 
 

Поділитися статтею з друзями