Калина звичайна: цілюща та корисна рослина
Калина — це символ рідної землі та батьківської хати. Калина — один із найгарніших символів України, який з´являється у нашій свідомості разом із маминою колисковою. Ця рослина є уособленням дівочої краси, кохання та ніжності. Калина має цікаву назву — «весільне дерево». Ще з давніх часів люди робили букети з її гілок та використовували у весільних обрядах. Калиною завжди прикрашали оселі, столи, віночки, а дівчата вишивали рушники з листям та ягодами калини, а потім дарували їх своїм парубкам.
Калина (лат. Viburnum) — рід листопадних дерев і кущів родини жимолостевих (Caprifoliacea). Рід калини нараховує близько 200 видів, з них 6 дикорослих видів, 2 з яких можна зустріти в Україні. Найпоширеніший вид калини — Калина звичайна (Viburnum opulus). В Україні також росте Калина гордовина (Viburnum lantana).
Калина звичайна являє собою гіллястий кущ або деревце заввишки 1,5–4 м. Молоді пагони калини зазвичай вкриті зеленувато-сірою або жовто-бурою корою товщиною 2 мм. Листки мають темно-зелений колір; черешки листя калини з булавчастими залозками біля основи листкової пластинки. Квітки білі або рожевуваті, в зонтикоподібних суцвіттях. Плоди калини кулясті або яйцеподібно-кулясті, це червоні кістянки, які мають діаметр 8–12 мм; у м’якоті плода знаходиться світло-бура округла кісточка. Квітне калина звичайна у травні–червні. Самі плоди повністю спіють у серпні–вересні. Калина поширюється майже по всій території України в лісах, по берегах річок та між чагарниками. За межами нашої країни калину звичайну можна побачити у Європі, Північній Африці, країнах Азії та Північній Америці.
Офіціальною сировиною калини звичайної є плоди і кора — Fructus et CortexViburni. У народній медицині, крім плодів та кори, також використовують листя, квітки, гілки та насіння калини.
Правила заготівлі калини
Плоди калини необхідно збирати в суху погоду, зриваючи їх гілочками, при цьому слідкувати за тим, щоб не було пошкоджено самі плоди. Сушать їх на горищах, підвішуючи голівками донизу, або нещільно укладаючи на сухий настил. Ще можна сушити плоди в печі при температурі 60 градусів, не допускаючи підгоряння. Висушені плоди необхідно перебрати від гілочок, ніжок або зіпсованих плодів. Плоди калини зберігають на горищі або в підвалі, у неопалюваних приміщеннях. Ще можна зберігати у холодильнику.
Кору збирають навесні, коли ще не розпустилися бруньки і коли тільки почався сокорух. В цей час кора легко відокремлюється від дерева. Режим сушіння кори такий же, як і у плодів. Якість сушки кори можна визначити за тим, що вона легко та з тріском ламається. Зберігають висушену кору у мішках чи пакетах у добре провітрюваних приміщеннях.
На зиму можна заготовляти сік із плодів калини. Він добре зберігається у холодному місці без консервації та служить незамінним засобом при застудних захворюваннях. Ще можна просто заморожувати плоди калини, а потім взимку готувати з них гарячий напій при застудах. Для цього використовувати півсклянки плодів на дві склянки окропу та в готовий напій додати 1 столову ложку меду.
Протипоказання лікарських препаратів з калини звичайної: не можна застосовувати при хворобах нирок та при подагрі через високий вміст пуринів у рослині!
Хімічний склад калини звичайної
Основними діючими речовинами калини є вуглеводи, органічні кислоти, стероїди, флавоноїди та сапоніни. Корені калини звичайної містять ще ефірну олію, а також тритерпеноїди — похідні α-амірину та β-амірину), вітаміни С та К, дубильні речовини, флавоноїди, а саме флавоноїд астрагалін.
Гілки калини містять ефірну олію (до складу якої входить саліцин), а також дубильні речовини. Кора калини звичайної містить такі діючі речовини, як вуглеводи у вигляді сахарози та пектинових речовин, ефірну олію, тритерпеноїди, а саме α-амірин, β-амірин, похідні α-амірину та β-амірину, іридоїди, сапоніни; алкалоїди, вітаміни С, К, фенолкарбонові кислоти та їх похідні (хлорогенова, неохлорогенова, кавова), дубильні речовини, катехіни, кумарини (скополетин, ескулетин, скополін, ескулін), флавоноїди та антрахінони (вібурнін), крім того, вищі жирні кислоти, такі як міристинова, пальмітинова, стеаринова, олеїнова, лінолева та інші.
Листя калини містить сесквітерпеноїди (віопуридаль), тритерпеноїди (урсолову кислоту, похідні α-амірину та β-амірину), іридоїди, стероїди, алкалоїди, вітаміни (вітамін С), феноли та їх похідні (арбутин, фуркатин, саліцин), дубильні речовини, катехіни, кумарини, флавоноїди, антоціани, вищі жирні кислоти, а також макроелементи та мікроелементи.
Квітки калини звичайної містять тритерпеноїди та флавоноїди. Хімічний склад плодів також досить різноманітний. Плоди містять вуглеводи, органічні кислоти, тритерпеноїди, стероїди, вітаміни С, каротиноїди, фенолкарбонові кислоти та їх похідні, дубильні речовини, флавоноїди, вищі жирні кислоти. У плодах, також як і у листі калини, високий вміст макро- та мікроелементів.
Фармакологічна дія та застосування препаратів калини
Відомо, що плоди калини звичайної застосовували у медицині ще із середньовіччя. Перші згадки про її цілющі властивості з’явилися у травниках Альберта Великого та Гільдергарди.
Лікарські препарати калини використовуються і по сей день. Лікарські засоби, що містять калину звичайну, виявляють кровоспинну, слабку сечогінну, в’яжучу та заспокійливу дію. Необхідно знати, що при використанні препаратів калини підвищується тонус м’язів матки, збільшується тривалість дії снодійних засобів. Препарат кори калини, за рахунок наявності глікозиду вібурніну, що має судинозвужувальну дію, використовується як кровоспинний засіб при маткових кровотечах.
Зовнішньо відвар кори калини звичайної у співвідношенні (1:20) використовують для промивань, обробки ран та виразок, для полоскання горла та рота.
Плоди калини мають бактерицидну та фітонцидну дію. Наукові дослідження на тваринах показали, що застосування екстракту з плодів калини спричиняє кардіотонічну дію, подібну до кардіотонічної дії препаратів наперстянки.
Сік калини та свіжі плоди, перетерті з цукром, можна застосовувати:
- при нервовому збудженні людини;
- при гіпертонії, атеросклерозі;
- при запальних процесах верхних дихальних шляхів;
- при захворюваннях печінки.
Ще сік плодів калини використовують при онкології молочної залози, гіпоацидному гастриті, анемії, набряках, нервових розладах, а також для профілактики утворення злоякісних пухлин при гастритах зі зниженою кислотністю. Місцево сік калини звичайної застосовують при фурункульозі, екземі, для відбілювання шкіри обличчя.
Настій, виготовлений із листя калини, застосовують у комплексному лікуванні ангіни. Настій квіток калини застосовують перорально у якості відхаркувального, потогінного лікарського засобу при гострих респіраторних інфекціях, у якості в’яжучого засобу при діареї. Зовнішньо настій калини звичайної використовують при діатезі та екземі.
У ветеринарії кора, листя та плоди калини застосовуються для лікування великої рогатої худоби.
Калина та верба є символами нашої країни. У народі кажуть, що «без верби й калини немає й України». Українська назва калини походить від старослов’янського слова «калити», що означає «гартувати, розжарювати», адже плоди калини мають колір, схожий за кольором розпеченого заліза.
А ви знали, що...?
- Плоди калини звичайної досить гіркі, але після перших морозів гіркота їх зменшується, при цьому смак стає гіркувато-солодким. Їх використовують у їжу, готуючи смачні мармелад та пастилу, компоти, різні наливки та лікери, а також як приправи до м’ясних страв.
- Плоди додають до харчування тих людей, що працюють на шкідливих виробництвах, так як хімічний склад їх сприяє виведенню з організму радіоізотопів.
- Калина звичайна, як одна з найкрасивіших рослин, застосовується у слов’янських традиціях, фольклорі (у багатьох піснях), у вишиванні. Про калину існує багато легенд та вірувань.
- Із кори та плодів калини звичайної виробляють природні барвники червоних та чорно-зелених кольорів, а потім застосовують для фарбування бавовни.
- Калину висаджують у парках та скверах, на садибних ділянках для створення живоплотів і для залучення корисних птахів.
- Цікавою особливістю калини є кістка у формі серця, яку не має жодна рослина.
- З давніх-давен у слов’ян калина вважалася символом дівочої краси. Досить часто дівчата прикрашали свої вінки букетами, що були виготовлені з калини.
- Ще у давні часи грона калини використовували як талісман від зла та недоброго зору, для цього розташовували їх між віконними рамами.
Застосування калини у косметології
Плоди калини звичайної використовують зовнішньо у вигляді косметичних засобів для покращення кольору обличчя та відбілювання шкіри, для лікування прищів та запалень шкірі, а також для створення тонізуючої дії. Косметичні засоби, виготовлені із використанням калини, cприяють оновленню епідермісу та його омолодженню.
Олію, яку виробляють із кісточок плодів калини звичайної методом холодного віджиму, також досить часто використовують для виготовлення косметологічних засобів.
Рецепти масок для обличчя із калини
Перевагою використання масок, до складу яких входить сировина калини, є натуральність, відсутність сторонніх добавок та зручність їх приготування навіть у домашніх умовах. До складу масок із калини для посилення ефекту також можна застосовувати евкаліпт, банан, блакитну глину та олію звіробою.
Маска від зморшок.
Така маска живить шкіру обличчя, сприяє утворенню колагену, розгладженню невеликих зморшок і зменшенню у розмірах великих зморшок. Для приготування маски необхідно перетерти плоди калини до стану пюре. При цьому не потрібно великої кількості, а достатньо всього лише 5 мл. Потім додати невелику кількість пюре банана (1 чайну ложку). Змішати ці компоненти та додати жовток курячого яйця. Нанести цю маску на чисту шкіру обличчя, уникаючи шкіри навколо очей. Витримати маску на шкірі протягом 40 хвилин. Після цього змити її теплою водою. Після використання маски рекомендовано шкіру обличчя змазати зволожуючим кремом чи лосьоном.
Маска із калиною для сухої шкіри.
Багато жінок стикається із проблемою сухої шкіри. Проте за допомогою використання маски із калини можна позбутися цієї проблеми. При цьому буде відновлено ліпідний обмін та зволожено шкіру. Крім того, ця маска звільнить шкіру від токсинів, які досить часто можуть бути однією з причин сухості шкіри. Застосування маски забезпечить виведення зайвої рідини та позбутися набряків шкіри.
Для виготовлення маски необхідно взяти 10 мл рідкого екстракту калини, 10 грамів водоростей ламінарії у вигляді порошка та 10 грамів олії ши. Усі компоненти добре перемішати до однорідності. Перед нанесенням цієї маски шкіру обличчя потрібно розпарити, щоб добре відкрилися пори. Після цього нанести виготовлену маску на обличчя рівним шаром та залишити на 30 хвилин. Коли змили маску теплою водою, необхідно нанести крем, що зазвичай використовується. Для кращого ефекту рекомендовано таку маску робити кожні 10 днів.
Омолоджуюча маска із калиною.
Жодна жінка не відмовиться зберегти свою молодість якомога довше. Використання омолоджуючої маски забезпечує розглажування мімічних зморшок та зменшення глибоких зморшок. Маска рекомендована жінкам після 35 років. Протягом місяця бажано використовувати її 4–6 разів.
Для виготовлення маски необхідно плоди калини подрібнити за допомогою блендера, отриману масу протерти для видалення від кісточок. Знадобиться 15 грамів протертих плодів. До них додати 10 грамів рисового крохмалю. Якщо такого немає, тоді можна подрібнити рис на кавомолці та просіяти, залишивши тільки дрібний порошок. Додати 5 мл токоферолу та 10 грамів жирної сметани. Усе ретельно перемішати до однорідності. Нанести маску на очищену шкіру обличчя тонким шаром, запобігаючи нанесення навколо очей. Витримати маску протягом 30 хвилин. Потім змити її теплою водою.
Маска з калини для живлення шкіри.
Ця маска добре живить шкіру, роблячи її більш здоровою на вигляд. Для виготовлення маски використовують сир, який багатий на білок та молочні кислоти, що корисні для шкіри. Після такої маски шкіра обличчя буде виглядати сяячою, буде м’якою та ніжною на дотик.
Для приготування маски потрібно перетерти плоди калини у пюре. Знадобиться потім 1 столова ложка такого пюре. До неї необхідно додати 1 столову ложку сиру, перетерти усе до кремової консистенції. Потім додати до маси 1 куряче яйце, буде краще його збити окремо та лише потім додати до суміші маски. Усе ретельно перемішати до однорідності. Нанести маску на очищену шкіру обличчя на 20 хвилин, після змити теплою водою.
Застосування масок допоможе жінкам завжди бути молодими та гарними.
Легенда про калину
Про таку цікаву рослину як калина у народі існує безліч легенд і переказів. У одній з них розповідається про те, що колись плоди калини були солодкі. Одна красива дівчина закохалася в хлопця, що був ковалем у селі. Коваль кожну свою чеканку охолоджував, обмахуючи її гілками калини. Хлопець кожен день ходив збирати калину в ліс та не помічав почуттів дівчини. Дівчина з відчаю вирішила спалити ліс. Коли хлопець знову прийшов до свого улюбленого місця збирати гілки калини, то побачив, що весь ліс згорів, крім куща калини, политого гіркими сльозами. А під тим кущем хлопець побачив заплакану дівчину. І тоді закохався він у ту дівчину, але було вже запізно. Разом із лісом згоріли молодість та краса дівчини. Так калина навчила парубка відповідати на кохання взаємним коханням. Але після того усього, що відбулося, плоди калини стали гіркими від нерозділеного кохання. Відтоді в народі існує таке повір’я, що якщо прикласти гілочку калини до грудей, де б’ється закохане страждаюче серце, то біль відступить.
Це цікаво!
За корисними речовинами калина звичайна не поступається шипшині, чорній смородині та обліписі. А ще вітаміну С у калині більше, ніж у лимонах майже в півтора рази, а солей заліза майже в п’ять разів.
Тож ми бачимо, як багато різноманітних варіантів застосування калини звичайної у медицині, фармації, косметології, кулінарії та у побуті. Висаджуйте калину, вирощуйте та збирайте, лікуйтеся чи прикрашайте оселі. Будьте здорові та щасливі!
Кириченко Людмила, провізор, магістр педагогіки