X

Для доступу до архівного номеру журналу введіть, будь ласка, Вашу електронну адресу

Введіть ваш Email

X

Підписка на електронну версію журналу "Сучасна фармація"


Введіть ваше ім'я


Введіть ваше прізвище


Введіть вашу спеціальність


Введіть вашу спеціалізацію















Введіть ваш Email


Введіть ваш телефон

Телефон повинен містити код країни

наприклад: +380 99 999 9999


Введіть Область/місто/селище, де ви проживаєте


Введіть ваше місце роботи


Очні краплі «Хіло-комод» – незамінний помічник в лікуванні синдрому сухого ока

У сучасному світі робота, навчання, спілкування і розваги тісно пов’язані з гаджетами і цифровими технологіями, при цьому часто страждає зір. Синдром сухого ока можна віднести до «хвороб цивілізації», що пов’язані з науково-технічним прогресом. За даними ВООЗ, кожного року близько 300 мільйонів людей скаржаться на погіршення зору, з них майже 30 % дорослого населення страждають саме на синдром сухого ока. Ця патологія знижує зорову працездатність людини, викликає дискомфорт, погіршує якість життя, і в разі тривалого ігнорування її проявів може призвести до тяжких захворювань ока, які спричиняють стійке зниження і навіть втрату зору.

Читати повністю »

30.08.2024 |

Ульф Сванте фон Ейлер: Першовідкривач «джерела болю», нащадковий лауреат нобелівської премії

 

Чи етично присуджувати собі премію, коли ти голова ради фонду Нобеля. Напевно, так, якщо твоє відкриття має історичне значення і є серйозною віхою у розвитку науки. Так у 1929 році вчинив шведський вчений Ганс Карл Август фон Ейлер, а ще через 41 його син — Ульф Сванте фон Ейлер. У 1970 році Ульф Сванте фон Ейлер разом зі своїми колегами Бернардом Кацем та Джульєсом Аксельродом отримав Нобелевську премію з фізіології і медицини «за відкриття, що стосуються гуморальних передавачів у нервових закінченнях і механізмів їхнього зберігання, виділення та інактивації» («for their discoveries concerning the humoral transmittors in the nerve terminals and the mechanism for their storage, release and inactivation»). І треба відзначити, що цю престижну премію вчений отримав цілком заслужено. Ульф фон Ейлер зробив ряд революційних відкриттів, які глибоко вплинули на розуміння функції нервової системи. Він досліджував процес передачі нервових імпульсів у симпатичній нервовій системі, відкрив простагландин, піперидин та норадреналін.

Читати повністю »

03.08.2024 |

Що таке пробіотики нового покоління?

Термін «пробіотик» в основному призначений для опису мікроорганізмів і речовин, які сприяють мікробному балансу кишечника. Сьогодні спільне визначення Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН і ВООЗ описує їх як «живі мікроорганізми, які при введенні в достатній кількості приносять користь здоров’ю». Таким чином, пробіотики можуть пропонуватися як харчові добавки, ліки, живі біотерапевтичні субстанції, лікувальне та функціональне харчування, натуральні продукти. Якщо вони розміщені на ринку як частина харчових продуктів або як дієтичні добавки, згідно з EFSA (Європейським органом з безпеки харчових продуктів), виробник повинен спочатку довести їх безпеку. Читати повністю »

|

Психічний стрес може справді розбити серце

У червні 2016 року національна збірна Німеччини з футболу готувалася до матчу проти Словаччини на чемпіонаті Європи. Під час цієї напруженої гри група вчених у Німеччині спостерігала за реакціями фанатів, в яких в той момент пульс зашкалював.

Читати повністю »

|

ШНОБЕЛІВСЬКА ПРЕМІЯ: ВІДЗНАКА ЗА НАЙБІЛЬШ ДИВОВИЖНІ ТА АБСУРДНІ ДОСЛІДЖЕННЯ 

Шнобелівська премія або Антинобелівська премія (Ig Nobel Prize) була заснована в 1991 році американським журналом «Annals of Improbable Research» («Аннали неймовірних досліджень») як антипод Нобелівської премії. Спочатку принцип визначення гідних нагородження звучав так: «За дослідження, які не можуть або не повинні бути відтворені». Десять Шнобелівських премій вручаються на початку жовтня (тобто, в той час, коли визначають лауреатів Нобелівської премії) — за досягнення, які «спочатку викликають сміх, а потім роздуми» (first make people laugh, and then make them think).

Читати повністю »

|

ДОППЕЛЬГЕРЦ® SYSTEM МАГНІЙ+КАЛІЙ ЦИТРАТ: НАДІЙНІ ПОМІЧНИКИ У ВІДНОВЛЕННІ ЕЛЕКТРОЛІТНОГО БАЛАНСУ

«Тіло людини — це механізм, що працює завдяки взаємодії багатьох компонентів, серед яких мінерали відіграють ключову роль». Роберт Кох

Якщо замість бадьорості ви відчуваєте повну апатію та байдужість до всього, слід перевірити рівень основних мінералів в організмі. Адже їх дефіцит є не менш небезпечним для організму, ніж нестача вітамінів. Згідно з даними сімейних лікарів, частіше всього люди зустрічаються із нестачею магнію, калію та вітамінів групи В.

Читати повністю »

|

АФЛЕТИН – гарантія комфортного життя при метеоризмі!

Метеоризм є однією з найчастіших причин звернення пацієнтів до лікаря. З цією гастроентерологічною скаргою пацієнт може прийти до лікарів різних спеціальностей. З цією проблемою стикаються не лише гастроентерологи, а й кардіологи, оскільки підвищене здуття кишечника симулює кардіалгії; та гінекологи, оскільки у жінок залежно від фази циклу спостерігається виражене здуття живота; і навіть психотерапевти та психіатри, оскільки метеоризм і флатуленція значно знижують якість життя людей, які виявляються не в змозі відвідувати громадські місця, роботу, школу, що призводить до виражених змін у психічній сфері.

Читати повністю »

|

РОЛЬ РОСЛИННИХ СТАТИНІВ В ПРОФІЛАКТИЦІ СЕРЦЕВО-СУДИННИХ ЗАХВОРЮВАНЬ

Рівень серцево-судинних захворювань (ССЗ) з кожним роком невпинно зростає, що змушує медичну наукову спільноту зосереджуватись на пошуку методів впливу на чинники (фактори ризику) задля уповільнення прогресування цих хвороб.

Читати повністю »

02.08.2024 |

ЕЛІДЕЛ® – лікування та контроль атопічного дерматиту можливі вже з трьох місяців!

Атопічний дерматит (АД), або атопічна екзема — одна з найбільш поширених хвороб шкіри, що вражає кожного десятого жителя планети. АД вражає до 12 % дітей і 7,2 % дорослих в індустріально розвинених країнах світу. Поширеність АД зросла протягом останніх 30 років. Підраховано, що у 60 % дітей симптоми з’являються протягом першого року життя, у 30 % — до 5-річного віку [1].  Читати повністю »

|

Лікарський засіб Едем у лікуванні алергічних та запальних захворювань

З кожним роком у світі зростає кількість хворих на алергічні захворювання. ВООЗ назвала 21 століття «століттям алергії». Станом на 2024 рік алергічні захворювання залишаються серйозною глобальною проблемою для здоров’я. За даними Європейської академії алергології та клінічної імунології (EAACI), понад один мільярд людей у всьому світі страждають від алергічних станів. Прогнозується, що це число різко зросте, і до 2050-х років потенційно захворіє близько 4 мільярдів людей. Це збільшення пояснюється різними факторами, включаючи зміни навколишнього середовища та модифікацію способу життя. Читати повністю »

|

ВОДА ІЗОТА: ЗРУЧНИЙ СПОСІБ ПОЛЕГШИТИ ПЕЧІЮ У ВАГІТНИХ

Печія спостерігається приблизно у 45 % жінок під час вагітності за будь-якого її терміну, але частіше у II і III триместрах. За відсутності токсикозу в першій половині вагітності, печія починає турбувати вагітну приблизно з 20-22 тижнів, проте вона виникає періодично і може бути проявом підвищеної чутливості організму майбутньої матері до різних продуктів харчування. З 30-го тижня на часту печію скаржаться близько 1/3 всіх вагітних [1, 2].

Читати повністю »

|

АФФИДА-ФОРТ-німесулід® —надійний союзник у боротьбі з гострим болем

«Біль — це сигнал тривоги, який змушує нас звернути увагу на своє здоров’я». Гіппократ

Біль є одним із найпоширеніших та найбільш універсальних симптомів, з якими стикаються люди протягом усього життя. Він може варіювати від легкого дискомфорту до нестерпного страждання, що впливає на якість життя та здатність виконувати повсякденні обов’язки. Дійсно, життя з болем з кожним днем все сильніше і сильніше нагадує боротьбу: біль виснажує, забирає життєві сили та нерідко призводить до депресивних станів.

Читати повністю »

|

Навчальний центр Аптечної мережі 9-1-1 відзначає 10-річний ювілей

Аптеки є закладами охорони здоров’я, тому кожний працівник проходить відповідну підготовку в коледжі чи університеті. Проте якою б якісною вона не була, при першому працевлаштуванні чи при переході на роботу в іншу аптечну мережу нові працівники стикаються з суттєвими ускладненнями.

Читати повністю »

|

Понад півсотні Захисників пройшли реабілітацію за підтримки Farmak і Благодійного фонду Родини Жебрівських

Програма з реабілітації військових від Farmak і Благодійного фонду Родини Жебрівських у співпраці з приватною клінікою Києва триває більше року. Так, з березня 2023 року її пройшли вже 57 захисників з важкими пораненнями, і деякі з них навіть уже повернулися до служби. 

Читати повністю »

|

В Україні відкрили перший Проєкт «Навчальна аптека «Подорожник» з інноваційним підходом

Проєкт розроблений для максимально ефективної взаємодії студентів, працівників і клієнтів. Адже студенти матимуть можливість не лише здобувати теоретичні знання, а й застосовувати їх на практиці в роботі аптеки, відпускаючи ліки клієнтам. Для цього у аптеці створили всі необхідні умови — класи для навчання, велика матеріальна кімната та торговий зал, кухня на якій можна поїсти й відпочити.

Читати повністю »

|

Acino та фонд Revived Soldiers Ukraine повертають ветеранів до повноцінного життя

ACINO починає проект з допомоги сержанту Миколі В’юку. Його історія вражає: у бою Микола з побратимами взяв у полон 10 окупантів і був поранений мінометною міною. Попри вражені ноги, він витягнув з-під завалів бойового медика. А далі — турнікети на рани, евакуація та високі ампутації ніг.

Читати повністю »

|